COVID-19 ...

26/11/2021 - Update COVID-19 !!!

COMMUNICATIE NAAR AANLEIDING VAN HET OVERLEGCOMITÉ VAN 26/11/2021


Wij vernamen zojuist samen met jullie de nieuwe maatregelen in de strijd tegen het wederom opflakkerend coronavirus. Voorlopig kunnen we voorzichtig concluderen dat er voor ons jeugd- en amateurvoetbal weinig zal veranderen.

We wachten de concrete teksten af en zullen volgende week uitgebreid communiceren. Wat we wel al zeker weten:

 

Daarnaast weten we dat heel wat burgemeesters of gouverneurs, tot onze grote spijt, andere maatregelen opleggen dan diegene die op federaal en Vlaams niveau worden genomen. Het gebruik van de kleedkamers en/of douches is daar het beste voorbeeld van. Wij hopen dat onze clubs de nodige flexibiliteit kunnen tonen om de geplande wedstrijden en trainingen alsnog te laten doorgaan. Sporten is van levensbelang, zeker in deze tijden.

Wanneer de kleedkamers van jouw club gesloten zouden zijn, neem dan zeker contact op met de tegenstander en het competitiesecretariaat. We zijn, althans voor de jeugd, op 2 speeldagen verwijderd van de winterstop. Hopelijk zijn er nadien opnieuw meer mogelijkheden voor de clubs waar nu de kleedkamers gesloten zijn.

Informatie over het veilig gebruik van kleedkamers kan je terugvinden in het basisprotocol sport van Sport Vlaanderen.

Wordt jouw club geconfronteerd met meerdere besmettingen en/of quarantaines? Raadpleeg dan zeker het coronaprotocol van Voetbal Vlaanderen om jouw wedstrijden uit te stellen.

Bericht afkomstig van de site van Voetbal Vlaanderen


20/11/2021 - Update COVID-19 !!!

GELDENDE CORONAMAATREGELEN VANAF 20/11/2021


Afgelopen woensdag 17 november 2021 besliste het Overlegcomité over een aantal nieuwe coronamaatregelen, vastgelegd in het Koninklijk Besluit van vrijdag 19 november 2021. Ze betreffen vooral en uitbreiding van de mondmaskerplicht en het Covid Safe Ticket (CST).

De genomen maatregelen betreffen een update van de coronarichtlijnen die eerder van kracht waren. We geven een overzicht van de voornaamste coronamaatregelen voor de sportsector die vanaf 20 november van start gaan.

Tijdens het sporten zelf gelden er geen beperkende maatregelen. Sportactiviteiten kunnen op een normale manier plaatsvinden. Er gelden wel enkele controlerende maatregelen voor publiek en met betrekking tot de toegang tot en het beheer van sportinfrastructuur.

MONDMASKERS

Het dragen van een mondmasker is verplicht bij het betreden van sportinfrastructuur voor personen vanaf 10 jaar. Dit geldt voor iedereen bij het betreden van gangen, tribunes, kleedkamers, enzovoort.

Je draagt dus bij het betreden van sportinfrastructuur altijd een mondmasker, tenzij in onderstaande gevallen:

  • Indien dit door de aard van de activiteit niet mogelijk is (bv. Tijdens het sporten, als actieve scheidsrechter, onder de douche)
  • Het publiek mag het mondmasker tijdelijk afzetten om iets te eten of te drinken

 

Het mondmasker is ook verplicht op plaatsen en evenementen waar het CST van toepassing is.

PUBLIEK

Er zijn weinig beperkende maatregelen indien het publiek indoor onder de 50 personen en outdoor onder de 100 personen blijft. Afstand houden wordt wel aanbevolen en houd zeker rekening met de algemene verplichtingen voor het dragen van een mondmasker in publiek toegankelijke sportinfrastructuur.

Boven de drempel van 50 toeschouwers indoor en 100 outdoor zijn er niet langer twee mogelijkheden. Zonder CST kan men geen massa-evenementen meer organiseren. De procedure inzake CERM/CIRM is opgegeven. Enkel met CST is een massa-evenement nog mogelijk (voor iedere bezoeker), mits:

  • Toestemming van het lokale bestuur vanaf 50 personen indoor en 100 personen outdoor
  • Het voldoen aan de mondmaskerplicht
  • Het publiek beperkt is tot 75.000 personen

 

Het CST kan mits duidelijk informeren van de deelnemers ook toegepast worden voor massa-evenementen met minder dan 50 personen binnen of 100 personen buiten. In dit geval is geen toestemming nodig van het lokaal bestuur.

Kinderen tot 12 jaar en 2 maand zijn net zoals voor de toepassing van het Digital Covid Certificate, ook voor het Covid Safe Ticket vrijgesteld van testen

Tot op heden mag in Vlaanderen het CST enkel opgevraagd worden voor publiek bij wedstrijden en voor consumerende klanten in het horecagedeelte. Voorlopig is het vooralsnog niet wettelijk om het CST te vragen aan sporters, trainers/coaches, scheidrechters, vrijwilligers, … De Vlaamse Sportfederatie goot alles in een handig overzicht.

Meer info over het gebruik van CST kan je hier vinden.

 

INDOOR INFRASTRUCTUUR

Men moet beschikken over een eigen actieplan inzake ventilatie en monitoring van de luchtkwaliteit. Bij de opmaak hiervan gebruik je het generieke implementatieplan ventilatie als leidraad.

Het plaatsen van CO2-meters is volgens het federale KB verplicht in alle gemeenschappelijke besloten ruimtes waar meerdere mensen samen komen zonder mondmasker voor een periode van langer dan 15 minuten. Voor sportinfrastructuur vallen enkel de sportruimtes en de kleedkamers hieronder (met uitzonderingen, zie verder).

De CO2-meter moet aanwezig zijn als de activiteit plaatsvindt.

Deze CO2-meters moeten op een voor de bezoeker zichtbare plaats worden opgehangen, maar niet naast open ramen of deuren en niet naast de uitgang van de ventilatie.

De CO2 meter moet ingesteld worden op een waarschuwingsniveau van 900 ppm. Indien deze drempel wordt overschreden, moeten bijkomende beheersmaatregelen worden genomen op basis van het hogervermelde actieplan. Wanneer de waarde van 1200ppm wordt overschreden, wordt een uitbater aanbevolen om te voorzien in een erkend systeem voor luchtdesinfectie of luchtfiltratie die een luchtkwaliteit verzekert die gelijkwaardig is aan 900ppm.

Bijkomende tips over ventilatie en correct gebruik van CO2-meters vind je terug op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Uitzonderingen: het plaatsen van de CO2-meter is niet verplicht, maar wel aanbevolen:

  • indien er in een publiek toegankelijk alternatief weergavesysteem in realtime wordt voorzien (bijvoorbeeld indien er reeds een centraal CO2 meetsysteem bestaat zoals bij een gebouwbeheersysteem).
  • Kleedkamers waar de bezoekers minder dan 15 minuten verblijven, op voorwaarde dat men hiervoor over een actieplan beschikt.
  • We adviseren om in dit actieplan minstens volgende items op te nemen:
  • Een kleedkamer kan door een individu of sportgroep niet langer dan 15 minuten gebruikt worden
  • Tussen individuen/sportgroepen moet een vrij tijdslot ingelast worden waarin de kleedkamer niet gebruikt wordt om maximaal te kunnen verluchten/ventileren.
  • Tijdens het gebruik van de kleedkamer houdt men het mondmasker zoveel mogelijk op (behalve tijdens douchen).
  • Men haalt inspiratie uit het implementatieplan ventilatie voor extra maatregelen

 

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

 De hogervermelde maatregelen worden nog verder geduid in het basisprotocol sport en corona. Dit is het enige protocol dat nog behouden blijft. De overige context-specifieke protocollen die we hanteerden komen te vervallen.

 Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je ook info over de andere federale maatregelen.

Bericht afkomstig van de site van Voetbal Vlaanderen


02/11/2021 - Update COVID-19 !!!

CORONAMAATREGELEN VANAF 1 NOVEMBER: GEEN UITZONDERING VOOR SPORTKANTINES


Een overzicht van de voornaamste coronamaatregelen voor de sportsector vanaf 1 november op basis van de beslissingen door het Overleg Comité van 26 oktober 2021, gevat in het federaal ministerieel besluit van 28 oktober 2021. We kunnen normaal blijven sporten, maar het mondmasker doet weer op meerdere plaatsen zijn intrede en de kantines dienen de regels van de horeca te volgen met betrekking tot het Covid Safe Ticket.

We concluderen dat er geen uitzondering wordt gemaakt voor sportkantines. Zij moeten 100% de horecaregels volgen. In een notendop betekent dit:

  • Covid Safe Ticket voor alle mensen die kantine binnenkomen.
  • Personeel / vrijwilligers dragen mondmaskers
  • Een speler/trainer/supporter/... die niet gevaccineerd is (geen CST) maar wel naar het toilet wil gaan dient zijn mondmasker te dragen.
  • Op terras is geen Covid Safe Ticket verplicht.

 

Lokaal kunnen er dus strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Tijdens het sporten zelf gelden er geen beperkende maatregelen. Sportactiviteiten kunnen op een normale manier plaatsvinden. Er gelden wel enkele controlerende maatregelen voor publiek en met betrekking tot de toegang tot en het beheer van sportinfrastructuur. We sommen ze hier volledig en uitgebreid voor je op.



MONDMASKER

  • Van zodra je een indoor sportinfrastructuur betreedt, moet je verplicht een mondmasker dragen vanaf 13 jaar. 
  • Het mondmasker is verplicht voor iedereen in de gangen, tribunes en kleedkamers (behalve in de douche).
  • Je mag het mondmasker tijdelijk afzetten om iets te eten of te drinken.
  • Voor trainers wordt het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen.
  • Voor wisselspelers wordt het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen. 
  • Tijdens het sporten moet je geen mondmasker dragen
  • Het mondmasker is niet verplicht op plaatsen en evenementen waar het CST van toepassing is, met uitzondering van het personeel van fitnesscentra en van inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten uitgeoefend worden

 

PUBLIEK

  • Er zijn geen beperkende maatregelen indien het publiek indoor onder de 200 personen en outdoor onder de 400 personen blijft. Houd wel rekening met de algemene verplichtingen voor het dragen van een mondmasker in publiek toegankelijke indoorinfrastructuur. Van zodra je op je vaste plaats zit, mag het mondmasker af.
  • Bij meer publiek heb je als organisator twee opties:
  •  Je werkt zonder Covid Safe Ticket
  • Beperkende maatregelen zoals social distance, mondmasker en handhygiëne blijven behouden
  • Bij meer dan 200 toeschouwers indoor en 400 toeschouwers outdoor, mag je je mondmasker enkel tijdelijk afzetten om te eten of te drinken.
  • Je moet goedkeuring vragen aan je lokaal bestuur: je vult een CERM-scan in en indien indoor ook een CIRM-scan
  • Het maximum toegelaten publiek is beperkt tot 3.000 personen indoor (of 100% van CIRM-capaciteit indien dit lager is dan 3.000) of 5.000 personen outdoor
  • Via een CIRM-scan kan je van deze maximum aantallen afwijken indien je je publiek in compartimenten tot max. 30% van de tribunecapaciteit kan laten plaatsnemen.
  •  Je werkt met een Covid Safe Ticket (voor iedere bezoeker)
  • Voor deze ‘massa-evenementen’ heb je de toestemming van je lokale bestuur nodig
  • Je hoeft geen beperkende maatregelen op te leggen
  • Het publiek is beperkt tot maximum 75.000 personen.
  • Ook voor massa-evenementen met minder dan 200 personen binnen of 400 personen buiten kan je met een Covid Safe Ticket werken. Informeer de deelnemers in dat geval duidelijk op voorhand. Voor deze evenementen heb je geen toestemming van het lokaal bestuur nodig
  • Meer info over het gebruik van het Covid Safe Ticket vind je op de website van vlaanderen.be
  • Kinderen tot 12 jaar moeten net zoals voor de toepassing van het Digital Covid Certificate, ook voor het Covid Safe Ticket niet getest worden.
  • Je bent als organisator NIET verplicht de testmogelijkheid aan de ingang van het evenement aan te bieden.

 

INDOOR

  • Je moet over een eigen actieplan inzake ventilatie en monitoring van de luchtkwaliteit beschikken. Bij de opmaak hiervan gebruik je het generieke implementatieplan ventilatie als leidraad.
  • Volgens het federale KB moet je verplicht CO2-meters plaatsen in alle besloten gemeenschappelijke ruimtes van inrichtingen die tot de sportsector behoren, met inbegrip van de fitnesscentra, waar meerdere mensen zonder mondmasker samenkomen voor een periode van langer dan 15 minuten. Voor sportinfrastructuur vallen enkel de sportruimtes en de kleedkamers hieronder (met uitzonderingen, zie verder)
  • De CO2-meter moet aanwezig zijn wanneer de activiteit plaatsvindt.
  • Deze CO2-meters moet je op een voor de bezoeker zichtbare plaats ophangen, maar niet naast open ramen of deuren en niet naast de uitgang van de ventilatie.
  • De CO2 meter moet je instellen op een waarschuwingsniveau van 900 ppm. Indien deze drempel wordt overschreden, moet je bijkomende beheersmaatregelen nemen op basis van het hogervermelde actieplan. Wordt de waarde van 1200ppm overschreden, bevelen we aan te voorzien in een erkend systeem voor luchtdesinfectie of luchtfiltratie die een luchtkwaliteit verzekert die gelijkwaardig is aan 900ppm.
  • Bijkomende tips over ventilatie en correct gebruik van CO2-meters vind je terug op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
  • Uitzonderingen: het plaatsen van de CO2-meter is niet verplicht, maar wel aanbevolen:
  • wanneer je een publiek toegankelijk alternatief weergavesysteem in realtime kan voorzien (bijvoorbeeld als er reeds een centraal CO2 meetsysteem bestaat zoals bij een gebouwbeheersysteem).
  • in sportruimtes met een oppervlakte van minstens 400 m2, een hoogte van minstens 7 meter en met mechanische ventilatie of buitendeuren en -ramen die open kunnen. Deze ruimtes moeten wel beschikken over een actieplan ventilatie, zoals aangegeven in het basisprotocol sport en corona
  •  in kleedkamers waar de bezoekers minder dan 15 minuten verblijven, op voorwaarde dat je hiervoor over een actieplan beschikt.
    We adviseren om in dit actieplan minstens volgende items op te nemen:
  • Individuen of sportgroepen mogen de kleedkamer niet langer dan 15 minuten gebruiken
  • Je moet een vrij tijdslot inlassen waarin individuen/sportgroepen de kleedkamer niet mogen gebruiken om maximaal te kunnen verluchten/ventileren.
  • Tijdens het gebruik van de kleedkamer houden de gebruikers het mondmasker zoveel mogelijk op (behalve tijdens het douchen).
  • Voor inspiratie verwijzen we naar het implementatieplan ventilatie voor extra maatregelen

 

In het basisprotocol Sport en Corona vind je extra duiding bij deze maatregelen. Het basisprotocol is het enige protocol dat nog behouden blijft. De overige context-specifieke protocollen die we hanteerden, vervallen.

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het Coronavirus vind je ook info over de andere federale maatregelen.

Bericht afkomstig van de site van Voetbal Vlaanderen


25/06/2021 - Update COVID-19 !!!

CORONAREGELS VANAF 27-06-2021: HET VOETBAL VAN WELEER IS ZO GOED ALS TERUG!


Het Overlegcomité nam op 18-06-2021 nieuwe beslissingen omtrent de sportsector. Deze werden bevestigd in het Ministerieel Besluit van 23-06-2021 en gaan in vanaf zondag 27-06-2021. We concluderen dat voor ons jeugd- en amateurvoetbal, zowel outdoor als indoor, bijna alles terug zoals het oude kan georganiseerd worden. Het blijft natuurlijk belangrijk om de protocollen goed op te volgen, in het belang van ieders gezondheid.

Er kan opnieuw onder normale omstandigheden gesport worden. Er gelden geen limieten meer op het aantal sporters en er kan contact gemaakt worden, voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Dit geldt zowel voor sporten in georganiseerd, als niet-georganiseerd verband.

Kleedkamers en douches mogen opnieuw open. We adviseren hier wel nog om optimale ventilatie te voorzien of wanneer dit niet mogelijk is om de capaciteit te beperken. Hou bij de heropening rekening met de nodige procedures ter preventie van legionella.

Enkel voor de deelnemers aan sportkampen geldt nog een limiet, vanaf 25 juni is dit maximum 100 deelnemers, vanaf 30 juli is dit maximum 200 deelnemers. Overnachtingen zijn toegelaten bij sportkampen. Bekijk het protocol dat binnenkort wordt bijgewerkt.

De densiteitsregels (30m²/10m²) ter reductie van de capaciteit van sportinfrastructuur zijn niet langer verplicht. Ze kunnen wel een nuttige beheersmaatregel zijn, indien de indoor infrastructuur over beperkte ventilatiemogelijkheden beschikt.


DE LIMIETEN VOOR PUBLIEK BIJ SPORTWEDSTRIJDEN WORDEN VERRUIMD:

Minderjarige deelnemers (en g-sporters en hulpbehoevenden) aan sportactiviteiten kunnen steeds vergezeld worden door één of meerdere leden van hun huishouden, ongeacht de aard van de activiteit. Voor deze toeschouwers hoeft geen CERM of CIRM opgemaakt te worden.


Zonder Covid Safe Ticket:

Binnen tot 2.000 personen (of 100% van de CIRM-capaciteit indien dit lager is dan 2.000), zittend, met mondmasker en op een veilige afstand.

Buiten tot 2.500 personen, met mondmasker en op een veilige afstand. Het mondmasker mag tijdelijk af wanneer men op een vaste zitplaats zit (bv. voetbalstadion).

Kinderen tot 12 jaar zijn net zoals voor de toepassing van het Digital Covid Certificate, ook voor het Covid Safe Ticket vrijgesteld van testen.

Clubs zijn niet verplicht de testmogelijkheid aan de ingang van het evenement aan te bieden.

CERM, en indoor ook CIRM, blijven verplicht. Een CERM is niet verplicht voor evenementen tot en met 200 toeschouwers outdoor. Een CERM en CIRM zijn niet meer verplicht bij evenementen tot en met 100 toeschouwers indoor.

Lokaal kunnen er strengere restricties gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Meer informatie in het Basisprotocol sport – nieuwe versie volgt eerstdaags.


SCHEMATISCH OVERZICHT REGELS NA 27-06-2021

Bericht afkomstig van de site van Voetbal Vlaanderen


27/04/2021 - Update COVID-19 !!!

Het Coronavirus heeft ons nog steeds stevig in de greep. Voetbal Vlaanderen volgt de situatie op de voet. Via ons blogartikel blijf je altijd up to date van de laatste nieuwe wendingen en beslissingen.


WOENSDAG 14 APRIL

Op het Overlegcomité van 14-04-2021 werden heel wat zaken beslist die een impact hebben op ons voetbal.

Het is voorlopig nog wachten op het Ministerieel Besluit en bijkomende concrete info van Sport Vlaanderen. Wat we al zeker kunnen meegeven is dat:

Vanaf 26-04-2021 de senioren (+18) terug met 10 (incl. begeleider), mits inachtname van de afstandsregels, buiten mogen sporten in plaats van met 4. Men keert bij deze terug naar de situatie van 08-03-2021.


Op basis van de communicatie van het Overlegcomité mogen we voorlopig* verwachten dat:

Er voor de jeugd niets verandert tot en met 08-05-2021.Er vanaf 08-05-2021 opnieuw wat extra mogelijkheden zijn om buiten te sporten! Zo zouden outdoor (vriendschappelijke) wedstrijden en trainingen voor alle leeftijden t.e.m. 25 personen tegelijk opnieuw mogelijk worden.

Vanaf 08-05-2021 de terrassen van onze voetbalkantines opnieuw open mogen!

Zoals hierboven aangehaald is het nog wachten op bijkomende informatie. Van zodra deze voorhanden is communiceren wij meteen.


*Onder voorbehoud van de evolutie van de Covid-19 en vaccinatiecijfers.


Bericht afkomstig van de site van Voetbal Vlaanderen


23/03/2021 - Update COVID-19 !!!

23/03/2021 - Update COVID-19 !!!

NIEUWE CORONAMAATREGELEN GELDEND VANAF 22 MAART
 
Op basis van het Ministerieel Besluit van 7 maart 2021 zijn onderstaande basisregels voor sportactiviteiten vanaf 8 maart van toepassing. Intussen zijn de regels opnieuw licht gewijzigd (22 maart 2021). We volgen nieuwe informatie vanuit het federale niveau (federale FAQ) en Sport Vlaanderen op de voet en zorgen voor een eventuele update van deze regels van zodra nieuwe info beschikbaar is.
 
UPDATE 22 MAART
 
Als sportfederatie kijken we uit naar duidelijke communicatie inzake toekomstig jeugdvoetbal.
We krijgen hierover zeer veel vragen. Momenteel zijn zelfs bij de allerkleinsten geen vriendschappelijke wedstrijden toegelaten.

 

VOOR U6 T.E.M. U13 (G, P, IP) MAKEN WE JULLIE ATTENT OP HET VOLGENDE (°2008 OF LATER):
 
                                                               

  • Voorheen konden deze jeugdcategorieën enkel trainen met maximaal 10 spelertjes. 
  • Vanaf maandag 22-03-2021 kunnen deze categorieën outdoor trainen met maximaal 10 spelertjes (excl. begeleiders).
  • Indoor kan er vanaf maandag 08-03-2021 getraind worden met 10 (excl. begeleiders).
  • Op training kunnen er wedstrijdvormen gespeeld worden, contact is mogelijk.
  • Sport Vlaanderen adviseert om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

VOOR U14 T.E.M. U19 (G, P, IP) MAKEN WE JULLIE ATTENT OP HET VOLGENDE (°2007 T.E.M. °2002):
   

  • Voor deze categorieën verandert er momenteel niets.
  • Deze categorieën kunnen nog steeds met 10 outdoor trainen (excl. begeleiders).   
  • Op training kunnen er wedstrijdvormen gespeeld worden, contact is mogelijk.                                               
  • Indoor trainen is niet mogelijk voor deze categorieën.
  • Sport Vlaanderen adviseert om voor 1 buitenschoolse activiteit of hobby te kiezen. Zo beperk je het aantal groepen waarin je samenkomt en verminder je het risico op verspreiding van COVID-19.

VOOR U20, U21 EN OUDER MAKEN WE JULLIE ATTENT OP HET VOLGENDE (°2001 OF VROEGER):

  • Trainen in een groep van 10 (incl. begeleiders) is mogelijk outdoor.
  • Op training kunnen er geen wedstrijdvormen gespeeld worden aangezien er steeds 1,5 meter afstand moet gehouden worden.
  • Indoor trainen is nog niet mogelijk.
  • Algemeen geldt nog steeds dat publiek niet toegelaten is bij trainingen, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen tot 13 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter


SPORTKAMPEN IN DE PAASVAKANTIE

Sportkampen in de paasvakantie zullen, onder voorbehoud, mogelijk zijn voor jongeren tot en met 18 jaar in groepen tot maximaal 10 personen. Organisatoren van sportkampen volgen strikt het Protocol voor sportkampen voor kinderen op. Sportkampen voor kinderen tot 13 jaar (°2008) kunnen doorgaan onder volgende voorwaarden:

  • Groepen van max. 10 personen (exclusief begeleiders.
  • Bij voorkeur outdoor sportactiviteiten, indoor mogelijk indien noodzakelijk en volgens de richtlijnen in het protocol voor sportkampen. 
  • Kinderen hoeven geen afstand te bewaren en geen mondmasker te dragen.
  • Begeleiding draagt mondmaskers. 
  • Geen andere hobby in de week waarin men een sportkamp volgt.
  • Meerdaags aanbod: groepen blijven dezelfde tijdens aanbod.
  • Indoor lunchen is mogelijk, kleedkamergebruik is toegestaan.
  • Overnachtingen zijn niet mogelijk.


Bericht afkomstig van de site van Voetbal Vlaanderen


25/01/2021 - Update COVID-19 !!!

AMATEURVOETBALCOMPETITIES VOETBAL VLAANDEREN DEFINITIEF


De crisiscel van de KBVB, de geledingen van het Belgische voetbal (Voetbal Vlaanderen, ACFF, Pro League en KBVB), is op maandag 25 januari.

De vergadering is de unanieme beslissing van alle amateurcompetities voor mannen en vrouwen dit seizoen met onmiddellijke ingang stop te zetten.

Deze beslissing was de mogelijkheid enige in het licht van de gezondheidsmaatregelen die nog steeds van kracht zijn met het oog op de bestrijding van Covid-19.


Covid-19 heeft een enorme impact op het voetbal. Honderdduizenden spelers kunnen hun favoriete sport niet beoefenen. Voor de clubs zijn de gevolgen en financiële enorm. We zijn ons bewust van de moeilijke financiële situatie van de clubs. We zullen obligaties voor de volgende maanden niet gevoetbald worden. Het totale steunpakket aan de clubs bedraagt sinds het uitbreken van de pandemie om en bij de 8mio €.

WELKE COMPETITIES ZULLEN WEL NOG NIET GESPEELD WORDEN?

De Jupiler Pro League, 1B Pro League, de Croky Cup en de Scooore Super League (Women's Super League) de enige competities zijn die zullen, dit van de met de overheden akkoord overeengekomen.


Alle competitie anderes worden als blanco beschouwd; alle rangschikkingen worden en er geen kampioenen noch sportieve stijgers en dalers worden.

Bovendien zal er geen winnaar zijn van de Beker van België Vrouwen en Futsal.


MEER INFO?

Concrete info over jeugdvoetbal U6 tot en met U21, recreatief voetbal, minivoetbal, reservecompetities en G-voetbal later deze week. Het kader van onze overheden is niet meer weg te leven.


Bericht afkomstig van de site van Voetbal Vlaanderen


27/10/2020 - Update COVID-19 !!!

Beste clubleden, ouders en sympathisanten
 
Covid-19 grijpt wild om zich heen, onze veiligheid staat voorop, daarom beslist 'Voetbal Vlaanderen' de volgende maatregelen. (Zie verder)

Wij, als club, volgen steeds de beslissingen van 'Voetbal Vlaanderen' ; de U6 tot U13 trainen 1x op woensdag of donderdag. Dit in een veilige en plezierige voetbalomgeving, in deze moeilijke coronatijden voor het mentaal welzijn van deze kinderen is van cruciaal belang. Onderling wedstrijden spelen wordt in overleg gedaan met de TVJO. De trainingen voor doelmannen olv F. Frans gaan niet door. Daarbij is 1 ouder met mondmasker en op voldoende afstand van elkaar, welkom

IMPACT MAATREGELEN VLAAMSE REGERING OP DE ORGANISATIE VAN HET VOETBAL IN VLAANDEREN


Op dinsdag 27 oktober besliste de Vlaamse Regering bijkomende maatregelen m.b.t. onder andere de sportsector.

In de kort besliste de Vlaamse Regering de volgende:

  • Geen sportbeperkingen voor kinderen tot en met 12 jaar (geboortejaar 2008 en jonger).
  • Georganiseerd sporten (in clubs, trainingen, wedstrijden...) is verboden voor 13 jaar en ouder.
  • Sporten kan enkel outdoor in niet-georganiseerd verband personen van 13 jaar en ouder.
  •      Met het huishouden, aangevuld met 1 toegestaan nauw contact. Enkel in deze context mag je sporten zonder afstand te houden
  •      Van maximaal 4 personen en dat altijd met afstand van 1,5m


Het Bestuur van Voetbal Vlaanderen beslist in zitting van 28-10-2020 m.b.t. het jeugdvoetbal U6 t.e.m. U13 (binnen en buiten) het volgende:

  • Trainingen en vriendschappelijke wedstrijden in eigen regio kunnen blijven.
  • De officiële wedstrijden worden net alle andere competities (U14 t.e.m. senioren).


We zijn de clubs de kans om de wedstrijden in eigen regio voor hun 5- tot en met 12-jarigen te organiseren. De sportactiviteiten kunnen de Vlaamse Regering in een coronaveilig kader georganiseerd. In een veilige en plezierige voetbalomgeving, in deze moeilijke coronatijden voor het mentaal welzijn van deze kinderen van cruciaal belang.
 
Bericht afkomstig van de site van Voetbal Vlaanderen


14/10/2020 - Update COVID-19 !!!

VOETBAL VLAANDEREN LEGT DE SENIOREN STIL MAAR LAAT JEUGD VERDER VOETBALLEN

Het Bestuur van Voetbal Vlaanderen heeft kennis van de beslissing om de sportsector over te gaan van code geel naar code oranje.


Het Bestuur besliste in zitting van 13 oktober na lang beraad, rekening houdende met de mogelijkheden voor onze clubs en de praktische organisatie, als volgt:

  • Jeugdcompetities U6 tot en met U17, provinciaal en interprovinciaal worden verder georganiseerd.
  • De hoofdklassevoetbal senioren stijgen en dalen van 2de afdeling tot en met 4de provinciale, evenals de seniores recreatief wordt voorbepaalde tijd, de competities U19, U21 en de reserven.


De programma's van de kleedkamers kunnen ook jeugdwedstrijden met veel flexibiliteit worden ontmoet. Clubs sterven met hun senioren willen blijven trainen en/of vriendschappelijke wedstrijden spelen kan dit beste in eigen omgeving blijven.


Het verschil tussen officiële matchen en vriendschappelijke matchen is het gebruik van de kleedkamer. "Je mag die functie niet onderschatten competitiematchen. De kleedkamer vormt een essentieel onderdeel, ook voor onder meer. Dat heb je metschappelijke vriend matchen minder. Het is de laatste minder ver."


De jeugdvoetballers worden van dit alles ontzien. "We willen de jeugd nog niet eens perspectief geven. Dat mentale aspect werd de vergadering.", aldus voorzitter Marc Van Craen.


Voetbal Vlaanderen doet een oproep aan al haar clubs en leden om in deze moeilijke tijden al het te doen om zo goed mogelijk met deze omstandigheden om te gaan. Voor toekomstige aanpassingen in de ene van de andere richting zal het Bestuur van Voetbal Vlaanderen nieuwe besluiten nemen. Wij vragen begrip voor de uitzonderlijke situatie en zeer moeilijke beslissing.


Bericht afkomstig van de site van Voetbal Vlaanderen.


13/10/2020 - Update COVID-19 !!!


VANAF WOENSDAG 14 OKTOBER CODE ORANJE VOOR DE SPORTSECTOR IN VLAANDEREN


Naar aanleiding van de alarmerende coronacijfers heeft Vlaams minister van sport Ben Weyts in samenspraak met de ruime sportsector om vanaf woensdag 14 oktober voor heel Vlaanderen over te schakelen naar code oranje. De verstrengde maatregelen gelden gelden een maand en worden na de herfstvakantie opnieuw geëvalueerd. "Dat kan ook een motivatie zijn om de verstreninggingen nu goed op te volgen", zegt Weyts. "We zijn weer in staat om de cijfers te vinden".


IMPACT OP DE INDOORVOETBAL

De impact van de beslissing is de grootst op het minivoetbal en het futsal. Code oranje concreet betekent indoorvoetbal boven de 12 jaar tijdelijk wordt verboden.

Outdoor mag iedereen wel verder blijven voetballen, mits het opvolgen van de geldende maatregelen.


KLEEDKAMERS, KANTINES EN TOESCHOUWERS

Door de beslissing van de minister moet ook douches en kleedkamers sluiten. Vandaag baart dit onderdeel van de beslissing ons de meeste zorgen, gezien douchen en warm omkleden vanzelfsprekend zijn in de hedendaagse sportbeleving. Toch zijn we niet direct in lockdown moet.

Kantines mogen open blijven, maar moeten blijven de regels van de horeca: enkel heid, maximaal 4 personen aan één tafel en de afstand tussen de tafels.

In het Ministerieel Besluit. Maximaal 400 toeschouwers buiten. Steeds ontmoette in acht naam van de juiste veilige afstand en met het dragen van een mondmasker.

Tijdens de herfstvakantie kunnen sportkampen in kleinere groepen, op de protocollen die gelden voor alle jeugdkampen.

Bijkomend wordt nog de waarschuwing gegeven dat als de situatie blijft verslechteren er nog strengere maatregelen in beeld komen. "Het is dus van cruciaal belang om alle veiligheidsvoorschriften goed na te leven", aldus Weyts.


VOETBAL VLAANDEREN BERAADT ZICH

Voetbal Vlaanderen neemt kennis van de beslissing van de minister van Sport. We zijn over hoe we de gevolgen van deze beslissingen kunnen oplossen. Het bestuur van Voetbal Vlaanderen zal hieromtrent zo snel mogelijk communiceren.

Intussen ons de info over de kleurencodes sport, evenals de nieuwe aanvullende leidraad sport en corona. We delen dit om jullie alvast te laten een antwoord te vinden op de vele vragen in situaties.


Bericht afkomstig van de site van Voetbal Vlaanderen.


30/07/2020 - Update COVID-19 !!!

Onderstaande veiligheidsmaatregelen om beperking van de verspreiding Covid-19 virus dienen steeds gerespecteerd.

KSCE Mariakerke neemt volgende maatregelen ism Voetbal Vlaanderen en Farys ;


° Mondmasker (uitgezonderd kinderen tot 12 jaar) vanaf toegang accommodatie (hekken) voor alle verplaatsingen, uitgezonderd de actieve sportzone.

° Handen steeds ontsmetten bij betreden accommodatie en clubhuis.
° Altijd social distancing (1,5 m) behouden en handen wassen.
° Kleedkamers, douches zijn toegankelijk voor gebruik.
° Registratieplicht bij betreden accommodatie/clubhuis.
° Alleen trainingen toegestaan (cfr. bubbels).
° Geen jeugdtornooien in augustus (afgelast door Voetbal Vlaanderen).
° De club speelt geen jeugdwedstrijden tot 15 augustus, noch thuis-, noch uitwedstrijden.


Met sportieve groeten

Het Bestuur.


05/06/2020 - Update COVID-19 !!!

Beste ouders en spelers

We wensen jullie graag een toelichting te geven op de vragen die we af en toe krijgen over het afgelopen seizoen.
Vragen als ‘Is een mogelijke gedeeltelijke teruggave lidgeld mogelijk?’, ‘Kan er eventueel getraind worden?’ en zo meer…

Het covid-19 virus zorgt niet enkel voor een immense dodelijke impact, daarnaast besmette het virus drastisch onze economie waarvan we alle gevolgen nog niet gezien hebben. Ook het voetbalgebeuren en specifiek een amateurvoetbalclub als de onze ontsnapte niet aan een nooit meegemaakte lockdown op haar inkomsten.

De maanden maart, april en mei betekenen voor ons bepalende maanden waarin we in normale omstandigheden belangrijke inkomsten genereren. Inkomsten die noodzakelijk zijn om onze engagementen en rekeningen te betalen. We sommen een aantal zaken op: 6 weekends jeugdvoetbal en dito 1e elftal vielen weg, 4 tornooien, eetfestijnen, … In deze maanden vielen uiteraard ook een aantal kosten weg zoals vergoedingen voor onze opleiders. Maar dit betekent lang niet alle kosten. Vaste kosten blijven lopen en bijkomend kunnen met de voorziene inkomsten de openstaande facturen niet betaald worden. In onze jaarlijkse budgettering vertegenwoordigen de vermelde maanden maart, april en mei een belangrijk aandeel zoals jullie zien.

We betreuren het uiteraard ten zeerste dat door het coronavirus een abrupt einde kwam aan het voetbalseizoen en hierdoor onze jeugdspelers hun favoriete hobby niet meer konden uitoefenen. Elk van ons zal echter toegeven dat dit over pure overmacht gaat.

Zoals vermeld, zorgt de zware financiële impact ervoor dat we niet in de mogelijkheid zijn om een financiële compensatie of teruggave te voorzien. Niet omdat we het niet zouden willen, maar omdat we het simpelweg niet kunnen. Bij vele sportclubs en verenigingen, waar de kantine de belangrijkste bron van inkomsten is, staat financieel overleven momenteel helemaal bovenaan de agenda.

We begrijpen dat onze spelers er hard naar uitkijken spoedig te kunnen hernemen. Als club willen we binnen onze mogelijkheden er alles aan doen jullie kinderen iets terug te geven en zo de lachende gezichten op training spoedig terug te zien. Uitzonderlijke omstandigheden vragen uitzonderlijke oplossingen, daarom vatten we de trainingen voor komend seizoen vervroegd aan en dit vanaf woensdag 1 juli 2020. Over de praktische en concrete invulling volgt nog een communicatie na overleg met onze TVJO’s en trainers. Zo kan er een 4-tal weken eerder en méér getraind worden. Vroeger is niet aangewezen gezien we voorafgaand aan een heropstart van de trainingen vooreerst alle praktische richtlijnen, voetbalspecifieke voorwaarden en andere bijkomende aanbevelingen, opgelegd door diverse instanties, moeten en willen implementeren. Als Excelsior Mariakerke willen we dan ook geen enkel risico nemen en staat de gezondheid van al onze leden (spelers, trainers, begeleiders, vrijwilligers) en ouders op de eerste plaats.

Aansluitend kijken we samen met veel enthousiasme uit naar de toekomstige bouwplannen vanuit het stadsbestuur. Ons verzoek naar een nieuwe infrastructuur, waaronder een nieuw kunstgrasveld en verlichting op het A-terrein in 2021, een nieuwe kantine in 2022, de renovatie en uitbreiding van de kleedkamers in 2023, kregen eindelijk een positieve weerklank en werden inmiddels al opgenomen in de stadsbegroting.

We wensen jullie uitdrukkelijk te bedanken voor het begrip en steun in deze uitzonderlijke tijd.

Zorg goed voor jullie zelf en voor elkaar!

Met sportieve groeten

Het Bestuur


03/06/2020 - Update COVID-19 !!!


Vanaf 1 juli terug voetballen met beperkt publiek !!!

Op woensdag 3 juni nam de veiligheidsraad nieuwe beslissingen in het kader van de verdere afbouwstrategie. Vanaf 8 juni neemt ons land een nieuwe cruciale stap in de versoepeling van de veiligheidsmaatregelen. De persconferentie over fase 3 werd geopend met een positieve noot. “De situatie ziet er beter uit dan we hadden gedacht en daarom is het vanaf 8 juni tijd om de volgende cruciale stap te zetten in de verdere afbouw van de veiligheidsmaatregelen. Een sleutelmoment” Vanaf maandag draaien we de redenering om en vertrekken we vanuit onze vrijheid. Alles kan, behalve wat specifiek wordt uitgesloten. Nauwe contacten blijven uit den boze. Ook massaevenementen blijven verboden tot 31 augustus 2020. 

Leuk nieuws voor de allerkleinsten !!!

Voor het veldvoetbal blijft tussen 8 juni en 1 juli alles ongewijzigd, behalve dat de afstandsregels bij min 12 jarigen wegvallen waardoor zij opnieuw vrij kunnen sporten, zonder afstand te moeten houden. Minister Weyts omschrijft het op Sporza als volgt: “We zijn vooral blij dat er voorrang gegeven wordt aan de allerjongsten. De stem van de kinderen klonk niet altijd even luid in de voorbije periode en dat wordt nu een beetje rechtgezet."

Heropstart indoorvoetbal !!!

Vanaf maandag 8 juni kunnen ook indoorclubs contactloze trainingsactiviteiten heropstarten, mits het respecteren van de gekende voetbal specifieke veiligheidsmaatregelen voor +12 jarigen en volwassenen, en met groepen niet groter dan 20 personen onder begeleiding van een trainer.
Eigenlijk mogen vanaf maandag 8 juni alle sportactiviteiten hervatten, zonder onderscheid tussen amateur of professioneel, trainingen of wedstrijden, indoor of outdoor, behalve contactsporten. Zo hoort voetbal zich blijvend te beperken tot contactloze trainingen. Ook douches en kleedkamers blijven gesloten. Over een heropening van kantines naar analogie van de horeca is nog geen duidelijkheid. Info volgt later.

Vanaf 1 juli worden alle sportactiviteiten terug mogelijk !!!

Voor het voetbal betekent dit dat we vanaf 1 juli ook terug wedstrijden mogen spelen zolang we de veiligheidsregels respecteren en we het maximum van 50 personen die samen sporten niet overschrijden. Vanaf dan mag er ook publiek aanwezig zijn. Wel alleen zittend en er is een maximumcapaciteit van 200 toeschouwers. Massa-evenementen blijven verboden. Over tornooien, kampen en stages is nog geen verdere duidelijkheid. Info volgt later.

Oproep !!!

Als de gezondheidssituatie gunstig blijft evolueren dan volgen fase vier (vanaf 1 augustus) en fase vijf (vanaf 1 september), met het oog op de verdere versoepeling van de veiligheidsmaatregelen, zodat normaal sporten, wie weet terug mogelijk wordt. “We blijven een beroep doen op ieders gezond verstand, verantwoordelijkheidszin en solidariteitsgevoel.” Daarom focuste de veiligheidsraad nogmaals op zaken die iedereen zelf kan doen om de versoepeling van de maatregelen op een zo veilig mogelijke manier te laten verlopen.

Dit werd samengevat in zes gouden regels:
1.   De hygiëne regels blijven van kracht.
2.   Doe activiteiten het liefst buiten en als dit niet kan, dan binnen maar in een voldoende grote ruimte met ventilatiemogelijkheden.
3.   Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen die tot de risicogroep behoren.
4.   De veiligheidsafstand tussen mensen blijft behouden, behalve bij mensen uit je eigen huis of bubbel en bij kinderen -12 jaar.
5.   Sociale contacten mogen worden uitgebreid tot 10 verschillende personen per week.
6.   Activiteiten in groep (vb. naar het park gaan) met niet meer dan 10 personen per keer.

We rekenen op de steun van alle voetbalbetrokkenen. Dank aan onze clubs die al een geweldige heropstart realiseerden. Hou het sportief en veilig.


Met sportieve groeten

Het Bestuur

COVID-19 blikvangers ...